Billig konst kan vara värt en förmögenhet

Att handla saker på loppis är något som många verkar gilla, annars hade inte Antikrundan varit så populär som det verkar vara. En loppispryl som man ofta ser folk vill ha värderade är tavlor och annan konst, som många hoppas är en bortglömd Van Gogh eller Da Vinci. Det är dock vanligt att tavlan som personerna vill få värderad bara är en förfalskning med en fejkad signering, eller en målning från någon okänd som inte är värd mer än vad personen i fråga betalade på loppisen. I ett fåtal fall är det dock en bortglömd tavla gjord av en stor känd konstnär, som till exempel den tavla som visades upp i programmet under 2007.

En dam som på mitten av 80-talet hade köpt en tavla på loppis för 100 kronor fick tavlan värderad. Det visade sig att tavlan var målad av den svenska målaren och tecknaren Nils Dardel. Tavlan som kvinnan hade köpt för 100 kronor värderades till mellan 80-100 tusen kronor av en av experterna i programmet. Damen som numera ägde en bit av svensk konsthistoria sa att hon kan tänka sig att sälja tavlan på auktion, det hade varit roligt att veta ifall hon gjorde just detta.

Det finns förstås fler exempel på konstverk som har värderats och visat sig vara värda hundratusentals kronor, men mer om det (kanske) någon annan dag.

Att kunna köpa någonting billigt som sedan visar sig vara värt flera tusentals kronor är väl lite av en dröm som många har (tillsammans med att vinna stort på triss), och det är nog därför som loppis är så populärt. Vi här på Billigt Snus åker ibland själva på loppis, inte för att vi tror att vi kommer hitta en bortglömd skatt, utan för att vi gillar att hitta billiga och bra prylar. Om någon av dessa visar sig vara en bortglömd skatt, är det bara en bonus.