Bästa snuset

Marknaden för snus verkar ha växt explosionsartat. På 70 talet fanns det bara lössnus av några få sorter. Idag finns det mängder av portionssnus, både med och utan nikotin. Om man kollar runt så verkar snusvanorna variera beroende på varifrån i landet man kommer. I norr mer lössnus och grövre sorter. I storstäderna mer diskret portionssnus i små förpackningar.

Drygt 1 miljon svenskar snusar idag. Av dessa är 80% män och 20% kvinnor. Alltså ca 800 000 snusande män och 200 000 kvinnor.

Jag har iallafall hittat det ultimata snuset. Efter att ha använt General portion i många år gick jag över till ett par av de billigare sorterna för några år sedan. Nu har jag backat tillbaka till General igen, men nu använder jag General Onyx Guld. Lite starkare men mindre portioner än t ex Kronan portion. Dessutom är det fler påsar i dosan så den räcker mycket längre eftersom styrkan och smaken sitter i länge. Ett extra plus för den karaktäristiska lakritssmaken.

Onyx Guld – snusets rolls royce

Onyx Guld är inte ett av de billigaste snusen, men numera kan man köpa det i hel stock och då går priset ner en hel del. Snuset är torrt på ytan och rinner därför aldrig. Som sagt innan finns styrkan och smaken kvar länge.

Onyx syster heter Silver och ska enligt produktbeskrivningen också ha en smak av sötlakrits. Den kan jag inte känna så för mig blir förstahandsvalet Guld. Om jag inte får tag i Guld väljer jag Silver framför någon annan snussort.

Det finns mängder av nikotinfria alternativ numera, men dessa har jag inte ens tittat åt. Det är ju nikotinet som är det viktiga för mig. Och jag funderar inte på att sluta snusa heller, hittills har man ju inte kunnat påvisa att det skulle vara farligt. Kanske sticker jag huvudet i sanden men jag tänker ändå fortsätta att njuta av mina prillor.